Учениците, които са във втори и трети клас, се оплаквали от остри болки в корема. Вчера следобед едно по едно те започнали да повръщат. Веднага от хотела са транспортирани до Спешния център и след това настанени в болницата.

Поставени са диагнози "гастроентерит" и "гастроентероколит", съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Първоначалните симптоми сочат хранително натравяне, но това ще бъде потвърдено едва след като станат ясни резултатите от взетите проби, което трябва да стане в петък.

Директорът на районната здравна инспекция в Кюстендил д-р Христо Кознички съобщи, че общо 112 деца и 10 възрастни са били настанени на 23 април в хотел "Стримон" в града.

Според учителките, придружаващи учениците, има вероятност неразположението да не е свързано с храната в хотела, а с изворна вода, която децата пили по време на разходка. Днес ще бъдат взети и проби от чешмата, намираща се в околностите на Кюстендил.

В ресторанта на хотела децата са закусвали пържени филии със сладко и мед, на обяд са яли супа топчета, свинско с картофи и палачинки с шоколад, съобщи "Фокус". Освен тази храна обаче, част от децата са консумирали сладолед и понички на различни места в града.

Д-р Кознички обясни, че от всички търговски обекти, откъдето учениците са пазарували, са взети проби. От РЗИ са категорични, че докато не станат ясни резултатите от взетите проби храни и вода не може да се каже категорично какъв е източникът на натравянето.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова благодари на ръководството на МБАЛ Кюстендил за бързата и адекватна реакция, тъй като са разкрити допълнителни легла в други отделения, за да приемат всички деца с необходимост от лечение.
Директорът на болницата д-р Александър Величков заяви, че вече са взети проби както от храната в хотела, така и от басейна. Ресторантът в хотела е запечатан, затворен е и басейнът в комплекса, посочиха пък от здравната инспекция, цитирани от БТА.

Медицинският персонал в Спешния център реагира много добре, каза пред „Фокус” Теодора Попниколова, майка на едно от пострадалите деца. През цялото време бяха с децата, около едно дете имаше по 5-6 медицински сестри. В това отношение съм много доволна, но трябва да се разбере какъв е проблемът, защото всеки родител би се притеснил да пусне детето си, където и да е, каза майката.
Ядохме лоша храна. Ядохме супа топчета, мисля, че е от супата топчета, каза Димитър Василев, възпитаник на 120-то ОУ в София, който е едно от натровилите се деца.

Засега останалите деца, които са в хотела, нямат никакви оплаквания, но са под постоянно лекарско наблюдение. И при най-малките симптоми за влошено здравословно състояние, децата ще бъдат транспортирани в болницата.
Преподавателите също не са се оплакали от влошено здравословно състояние, оплаквания нямат и останалите гости на хотела, които също са се хранили в ресторанта.